Joris Spaanderman | Director & Screenwriter
Wat mij kenmerkt als filmmaker is mijn interesse in personage gedreven films die ontstaan zijn uit een persoonlijke connectie. Intieme worstelingen van zoekende personages spelen een centrale rol in de films die ik maak. De thematieken die mij aangaan, staan veelal in verband met eenzaamheid of het gevoel een buitenstaander te zijn, bijvoorbeeld op basis van geaardheid of kleur. Ik ben gefascineerd door de veerkracht van de mens. Zelfs, en misschien wel juist, op de momenten dat schaduw lijkt te overheersen. Ik schrijf graag vanuit een onopgelost gevoel bij mezelf, waar het antwoord nog open ligt. Waardoor het proces zelf ook een zoektocht wordt. Verhalen met een maatschappelijke context, die subtiel verweven zit in de arena van de personages, trekken mij aan.
Ik zie film als een krachtig medium om de kwetsbare kanten op te zoeken van de mens die wij normaal gesproken liever voor ons zelf houden. Kwetsbaarheid kent vele definities en juist in het diep persoonlijke vinden we herkenning en kracht. Na het zien van mijn films hoop ik dat de kijker zich minder eenzaam voelt, waardoor hij zijn eigen leven net wat levendiger ervaart. 

Student Audiovisual Media aan de HKU, richting 'Regie' & 'Scenario' // Lichting 2024.

Ik heb diverse producties geregisseerd, waarvan de twee meest recente producties En toen was het stil en AVONDROOD zijn. Afgelopen jaar heb stage gelopen als stagiair producer bij productiehuis Labyrint Film. Daarnaast was ik bij hun uitvoerende producties Ik Zal Zien (Mercedes Stalenhoef, speelfilm) & Yildiz (Ayla Çekin Satijn, filmfonds short) betrokken bij het regie-departement.